Program


Tóték

Tóték

Mátraszentannán a Tót családhoz egy nap az orosz fronton harcoló fiuk parancsnoka érkezik. A harctéri időszak az őrnagy idegzetét súlyosan roncsolta, ezért Tótéknál szeretné tölteni a szabadságát. Hogy az idő ne teljen haszontalanul, közös dobozolásra kényszeríti a családot.

Örkény István: Tóték - tragikomédia 2 részben
2018. július 03. (kedd) 20:00
Spirit Színház BEMUTATÓ

Egy idilli hegyi faluban, Mátraszentannán a Tót családhoz egy nap az orosz fronton harcoló fiuk parancsnoka érkezik. A harctéri időszak az őrnagy idegzetét súlyosan roncsolta, ezért Tótéknál szeretné tölteni a szabadságát. Hogy az idő ne teljen haszontalanul, közös dobozolásra kényszeríti a családot. Tóték bízva abban, hogy – az őrnagy közbenjárásával – fiuk kedvezményekben részesül a fronton, éjjel-nappal dobozolnak. A Tót család lelkesedése hamar alábbhagy, és végül megölik a parancsnokot. Abszurd helyzet: később derül ki számukra, hogy mind az áldozathozatal, mind a gyilkosság hiábavaló volt, hiszen a falu postása nem kézbesítette ki időben a Tót fiú halálhíréről szóló levelet.

„A Tóték… a magam szándéka szerint a kiszolgáltatottak tragikomédiája. (…) Kölcsönös függőségben élünk, egy személyben vagyunk zsarnokok és áldozatok." (Örkény István)

Szereposztás:
Az Őrnagy......................... Orosz Ákos   
Tót..................................... Jantyik Csaba   
Tótné................................. Nagyváradi Erzsébet   
Ágika................................. Gyöngy Zsuzsa   
Postás / Pap..................... Mészáros Tamás   
Cipriáni / Lajtoskocsis....... Noé Viktor   

Díszlet-jelmeztervező: Szitás Bernadette
Rendező: Szitás Barbara